Enkelt om avl i Genopodden

I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.

Hva betyr egentlig avl i praksis for deg som melkeprodusent? Hvilke egenskaper bør du ha fokus på i kua di – og hvordan kan du bruke avlsverktøyene på en smart og enkel måte? Med oss i studio har Rasmus og Oda fått med seg Svein Egil Skartveit fra TINE – en som virkelig kan gjøre det faglige forståelig og nyttig for hverdagen i din besetning. Sammen snakker vi om hvorfor avl er mer enn bare høy avdrått, hvordan du kan bygge en robust og effektiv besetning over tid, og hvilke råd som faktisk gir effekt. Enten du er fersk i faget eller godt i gang – denne episoden gir deg innsikt, inspirasjon og konkrete tips til å ta bedre avlsvalg. Her finner du Geno-podden

Siste nytt

Avlsverdisikkerhet og avlsframgang

Bilde …

Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.

Utprøving av biokull tilsatt i melk til kalv

Bilde …

Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.

Oversikt over mineral/vitamin-bolus til storfe

Bilde …

I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.

Beiteperioden en nøkkelfaktor i kvigeoppdrettet

Bilde …

Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?